Det var i Gantofta han bodde, Gustaf "Stålfarfar" Håkansson.

”Stålfarfar” är ett vanligt uttryck som används för att beskriva spänstiga äldre män. En stålfarfar är kanske också något som många äldre män önskar sig vara.

Verkligheten bakom namnet Stålfarfar står att finna här i Gantofta - och i Hälsingland. 1948 gjorde en äldre man vid namn Gustaf Håkansson, bosatt i Gantofta, en cykeltur till Haparanda. Under färden stannade han till i Hälsingland vid Kesodalen där han träffade en stockholmare som var utrustad med ett rejält skägg och som kallades Stålfarfar. Gustaf blev ofta förväxlad med denne person och blev med tiden mera känd som Stålfarfar än som Gustaf Håkansson.

Gustaf föddes i Helsingborg den 15 oktober 1885 där fadern var mjölnare. Sin fru Maria träffade Gustaf i unga år, de gifte sig nyårsafton 1908 och fick med åren en stor barnaskara som omfattade 10 barn varav 8 nådde vuxen ålder. Gustaf var bosatt i Gantofta där han bedrev åkeriverksamhet medan Maria drev en kaférörelse.

Gustaf och Maria Håkansson

1951 skulle Sverigeloppet på cykel köras från Haparanda till Ystad. Gustaf Håkansson, 66 år, begav sig dit, på cykel naturligtvis, för att anmäla sitt deltagande.

Men av arrangörerna bedömdes Gustaf vara för gammal för att deltaga. Han beslöt sig då för att delta utom tävlan och tillverkade sin egen nummerlapp med startnumret ”0”.

Gustaf genomförde Sverigeloppet och kom i mål i Ystad ett dygn före de i det officiella loppet deltagande tävlingscyklisterna.

Det var på loppets sträcka han blev superkändis i hela Sverige under namnet Stålfarfar. På sin färd genom Sverige drog han mycket folk och uppmärksammades långt mer än tävlingscyklisterna, som låg en dygn efter Gustaf Håkansson.

På Stortorget i Helsingborg firades Gustaf rejält och togs emot av stadsfullmäktige.För sin prestation hyllades Gustaf med enorma ovationer av en jättepublik som fyllde hela torget.

Gustaf var en människa med en stark Gudstro vilket fick honom att bl.a. besöka Israel och dess heliga platser. Van vid långfärder på cykel så gjorde han resan dit på sin tvåhjuling.

Gustaf Håkansson blev över 100 år. Som gammelpensionär var han ständigt aktiv och besökte många pensionärshem där han sjöng, berättade och förkunnade sin tro. Sina sista dagar tillbringade han hos sin dotter i Stockholm.

Se Stålfarfars hem på Johannamuséet
Den som vill fördjupa sig i historien om Stålfarfar kan besöka Johannamuséet som ligger 1 km norr om Skurup. Här visar man genom fotografier, pressklipp och insamlade handlingar det mesta om Gustaf "Stålfarfar" Håkanssons liv. På Johannamuséet kan du också köpa unika inspelningar av Stålfarfar när han sjunger som mest.

Mot uppvisande av giltigt medlemskort i Gantofta Byalag kan du räkna med att erhålla 10 kr rabatt per kort på entréavgiften. För aktuella öppettider och information om sommarens aktiviteter, se Johannamuséets egen hemsida. Klicka här! En sida om Stålfarfar kan du se under rubriken Specialutställningar på museets hemsida.

Mer om Stålfarfar finns att läsa på Terra Scaniaes hemsida. Här finns två sidor om Stålfarfar publicerade: Berättelse och Källor. Klicka här!

Stålfarfar nu även ett pågatåg
Söndagen den 7 juli 2013 var det stor dopfest i Gantofta (var annars?!) när Skånetrafiken döpte sitt senaste pågatåg till Stålfarfar. Foton, text och video från dopfesten kan du se genom att klicka här!

Mycket, mycket mer att veta om Stålfarfar får du genom att söka på Google.